Wat heb je nodig om zelf sushi te maken?
Sushi is natuurlijk ontzettend lekker en je kan er alle kanten mee uit. Zalm, komkommer, kip, wortel, avocado. Van alles en nog wat kan er of erop. Zelf sushi maken is helemaal ideaal. Wij leggen je uit wat je allemaal nodig hebt om zelf sushi te maken. Je kan dan de perfecte sushi maken zoals jij deze lekker vindt. Uramaki, nigiri en maki. Alles kan, wij leggen het je uit!
Welke soorten sushi zijn er?
Voor je zelf sushi gaat maken is het belangrijk te weten welke soorten sushi er zijn. Ze worden vaak net wat anders klaargemaakt. De volgende soorten sushi zijn er:
- Maki: een rolletje van zeewier gevuld met rijst en vis, groente of ei.
- Temaki: een soort kegelrol van zeewier gevuld met vis, groente, vlees of andere vulling.
- Uramaki: staat op de meeste sushi menu’s als inside-out rol. Hierbij zit aan de binnenkant van het zeewier vlees, vis of iets anders. Aan de buitenkant zit de rijst. Vandaar de naam inside out rol.
- Nigiri: deze sushi is een stukje vis, ei of vlees dat over een blokje rijst wordt gelegd.
- Gunkan: een soort sushi die omringt wordt door zeewier zodat er een topping op de rijst kan komen, denk aan bijvoorbeeld viskuit.
- Sashimi: dun gesneden reepjes met rauwe vis.
Benodigdheden om zelf sushi te maken
Om sushi te maken heb je een aantal zaken nodig. Het belangrijkste ingrediënt voor de meeste vormen van sushi is sushirijst. Lees hier hoe je sushirijst moet klaarmaken en wat je hiervoor nodig hebt. Daarnaast heb je nori vellen, een bamboe-matje, stokjes, sojasaus en eventueel wasabi en gember stukjes nodig. Met een sushi starters kit zit je hiervoor goed. Verder heb je de vulling nodig die je voorkeur heeft. Dit kan vlees, vis of groente zijn. Een greep uit wat je in de sushi kan doen:
- Komkommer
- Avocado
- Tonijn
- Zalm
- Surimi
- Garnalen (gepaneerd, gekookt of gebakken)
- Gepaneerde kipstukjes
- Mango
- Sesamzaadjes
- Takuan
- Wortel
- Ei
Verschillende soorten sushi zelf maken
De makkelijkste rolletjes om zelf sushi te maken zijn maki’s, gevolgd door nigiri en uramaki. Dit zijn ook meteen de drie meest populaire soorten sushi’s die er zijn. Hoe je deze 3 soorten maakt beschrijven we hieronder.
Maki sushi maken
Voor deze sushi leg je een nori vel op het bamboe-matje. De gladde kant ligt hierbij aan de onderkant, zodat de rijst goed kan plakken. Leg wat sushirijst op het vel (zorg dat er 1 centimeter ruimte overblijft). Maak de laag niet te dik, anders kan de rol niet dicht. Leg vervolgens de ingrediënten horizontaal op de rijst. Rol dan met behulp van het matje het vel dicht tot een mooie rol. Is de rol bijna dicht, maak dan het randje een beetje vochtig. Zo blijft het goed plakken. Snijd vervolgens de rol in plakjes.
Nigiri maken
Voor deze soort sushi maak je met natte handen een bolletje rijst en maak hier een mooi, licht bollende rechthoek van. Belangrijk is dat je handen goed nat zijn, omdat de rijst erg kan plakken. Leg hier vervolgens een stukje tonijn, zalm of ander ingrediënt op.
Uramaki (inside out rol) maken
Uramaki is van de verschillende soorten relatief het lastigst om te maken. Hiervoor bedek je de ruwe kant van een nori vel met sushirijst. Eventueel kan je hier nog wat sesamzaadjes overheen strooien. Leg dan een stuk vershoudfolie op het bamboe-matje. Zo blijft de rijst niet plakken aan de bamboe. Leg hier het nori vel op met de rijst kant naar beneden. Op het nori vel leg je de ingrediënten die je wil gebruiken. Rol dan de sushirol voorzichtig dicht. Maak hier 6 plakjes van met een scherp mes en je kan genieten van heerlijke, zelfgemaakte sushi.