1. Home
  2. Blog
  3. Waar is knoflook allemaal goed voor?

Waar is knoflook allemaal goed voor?

Waar-is-knoflook-allemaal-goed-voorKnoflook, soms lijkt het net een wondermiddel. Je gebruikt het als smaakmaker in ontzettend veel gerecht, barst van de gezondheidsvoordelen en schijnt ook nog eens goed te zijn voor je haar. Het lijkt soms te mooi om waar te zijn, maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat knoflook voor ontzettend veel dingen goed is. In deze blog leggen we je dan ook precies uit waar knoflook allemaal goed voor is!

De gezondheidsvoordelen waar knoflook allemaal goed voor is

Dat knoflook hartstikke gezond is, is vrij algemeen bekend, maar weet je ook welke gezondheidsvoordelen dit allemaal zijn? Wij leggen je hieronder uit waar knoflook allemaal goed voor is in relatie tot je gezondheid, met name aan de ‘binnenkant’ van je lichaam.

Verlagen van een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten

Een van de belangrijkste voordelen van knoflook is dat het de bloeddruk verlaagt. Het is zelfs gebleken dat het even effectief kan zijn als bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen. Daarbij ontspannen de bloedvaten meer en worden ze vergroot. Dit zorgt ervoor dat de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt.

Een beter cholesterolgehalte

Een gezond cholesterolniveau is ontzettend belangrijk en laat knoflook ook daar bij helpen. Dit komt onder meer doordat knoflook stoffen bevat die ontstekingen tegen kunnen gaan. Met name rauwe knoflook biedt deze gezondheidsvoordelen. Het slechte cholesterolgehalte kan met zo’n 10 tot 15 procent dalen.

Een boost voor het immuunsysteem

KnoflookpastaJe immuunsysteem zal je dankbaar zijn als je elke dag knoflook eet. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat knoflook je immuunsysteem een enorme boost geeft. Daarnaast kan het ook luchtweginfecties tegengaan. Het blijkt zelfs dat het dagelijks eten van knoflook de kans op een verkoudheid met maar liefst 63% kan verminderen.

Haar en huid

Niet alleen aan de ‘binnenkant’ zitten er tal van gezondheidsvoordelen aan knoflook. Ook aan de buitenkant zijn er tal van zaken waar knoflook goed voor is. Je huid en haar zullen dan ook ontzettend blij zijn als je regelmatig wat knoflook eet.

Haaruitval tegengaan met knoflook

Ja hoor, ook voor haaruitval is knoflook (bijna) een wondermiddel. Het klinkt misschien wat gek, maar als je een teentje knoflook over je hoofdhuid wrijft kan dit schimmels tegengaan. Dit zorgt ervoor dat de bloedcirculatie verbetert en dat haarwortels beter worden gevoed. Hierdoor heb je minder last van haaruitval, als dit tenminste niet een genetische oorzaak heeft. Als je last hebt van haaruitval is het bijvoorbeeld ideaal om vlak voor je gaat douchen deze behandeling te doen. Zo spoel je daarna gelijk de sterke geur weg.

Een prachtige huid

Je huid heeft ontzettend veel baat bij knoflook. Het wordt zelfs gebruikt bij de huidaandoening psoriasis. De ontstekingsremmende stoffen die in knoflook zitten helpen hiertegen. Wrijf wat knoflookolie over de plek en het kan verlichtend werken. Ook als je last hebt van een wondje kan het helpen hier een teentje knoflook overheen te wrijven om het herstel te bevorderen.

Voorkom muggenbeten met knoflook

Misschien wel het beste uit alles waar knoflook allemaal goed voor is: het zorgt ervoor dat je minder last hebt van muggenbeten. Op de een of andere manier vinden muggen knoflook niet prettig en dus blijven ze bij je uit de buurt. Hierbij kan je voldoende knoflook eten en door het zweten blijven ze weg, maar als je het helemaal goed wil aanpakken smeer je de knoflook direct op je huid. Zeker op een warme zomeravond kan dit flink wat krabben voorkomen.

Knoflook helpt bij het sporten

Je sportprestaties verbeteren? Eet knoflook. Als in het oude Griekenland was knoflook een bekend ingrediënt om je sportprestaties te verbeteren. Uit een studie met knaagdiertjes is dit effect bevestigd. De inspanningscapaciteit van de diertjes verbeterde 12 procent door het eten van knoflook. Daarnaast daalde de piek hartslag. Bij mensen is dit nog niet getest, maar het lijkt erop dat hetzelfde effect zichtbaar is. Dit kan onder meer worden toegewijd aan minder vermoeidheid.