1. Home
 2. Blog
 3. Stap voor stap zelf stroopwafels maken

Stap voor stap zelf stroopwafels maken

Stap-voor-stap-zelf-stroopwafels-makenStroopwafels, wie kent ze niet. Deze typisch Nederlandse koeken smaken natuurlijk heerlijk. Wie herkent niet de heerlijke lucht van het stroopwafelkraampje op de markt. Maar wist je dat zelf stroopwafels maken ook heel eenvoudig is? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit moet doen. Pas op: ze zijn gevaarlijk lekker!

Wat heb je nodig om zelf stroopwafels te maken?

Om stroopwafels te maken heb je twee lijstjes met ingrediënten nodig. Eén lijstje voor de stroop die tussen de wafels gaat en natuurlijk een lijstje met de ingrediënten voor de wafels zelf. Daarnaast heb je een stroopwafelijzer, of kniepertjesijzer, nodig. Deze bestel je snel en gemakkelijk bij Bol.com. In onderstaande lijst met ingrediënten gaan we uit van zo’n 15 stroopwafels.

Voor de wafels zelf heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 200 gram bloem
 • 100 gram roomboter
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • 1 ei
 • Mespuntje kaneelpoeder
 • Snufje zout

Voor de stroop heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 125 gram normale keukenstroop
 • 50 gram roomboter
 • 100 gram donkere basterdsuiker
 • 75 milliliter kookroom
 • Mespuntje kaneelpoeder
 • Snufje zout

Zorg er daarnaast voor dat je wat roomboter overhoudt waar je het ijzer mee kan invetten. Eventueel kan een mini-hamburgerpers van pas komen, maar deze is niet per se nodig.

De stroopwafels maken

Zelfgemaakte-stroopwafel-op-een-koffiekopjeNu we alle ingrediënten bij elkaar hebben is het tijd om zelf stroopwafels te maken. Hierbij gaan we beginnen met het maken van de wafels en daarna de stroop. Vervolgens is het enkel nog een kwestie van de stroopwafels in elkaar zetten.

De wafels maken

Voor het maken van de wafels meng je de roomboter, witte basterdsuiker, ei, kaneelpoeder en zout door elkaar. Meng ook direct wat van de bloem mee, maar voeg dit beetje bij beetje toe. Op die manier ontstaat er een egaal deeg. Pak dit in met plasticfolie en leg het in de koelkast om 30 tot 60 minuten te laten rusten.

Na het rusten verdeel je het deeg in 30 gelijke balletjes. Vet dan het stroopwafelijzer in en zet deze op een middelhoge stand. Wij raden de Cloer Oublie- en Kniepertjesijzer aan, waarbij stand 2 (soms 3) het beste is. Plet dan de 30 bolletjes deeg enigszins plat. Een mini-hamburgerpers is hiervoor ideaal. Als het ijzer warm is leg je een plak deeg erop en doe je het deksel dicht. In ongeveer 1 minuut is het wafel klaar. Leg deze op een (eventueel voorverwarmd) bord, zodat ze lekker warm blijven. Herhaal dit totdat alle wafels klaar zijn.

Eventueel kan je de wafels uitsteken tot mooie ronde schijven, maar voor een ambachtelijk karakter is dit niet per se nodig.

De stroop en stroopwafels maken

Naast de wafels is de stroop natuurlijk ook een onmisbaar element. Hiervoor karameliseer je de suiker stukje bij beetje in een pannetje. Voeg steeds een nieuw schepje toe als de suiker ervoor is gekaramelliseerd. Ondertussen kan je in een ander pannetje de kookroom met de keukenstroop vast verwarmen. Als al het suiker is gekarameliseerd blus je dit af met het room-stroopmengels. Laat dit nog even doorkoken totdat alle karamel is opgelost.

Als de karamel is opgelost in in de massa haal je het pannetje van het vuur. Voeg hier nog wat kaneelpoeder aan toe en roer beetje bij beetje de boter in klontjes erdoor. Laat dit vervolgens afkoelen tot een graad of 50.

Het is dan tijd om de stroopwafels te maken. Hiervoor neem je een wafel en deze smeer je in met de stroop die je hebt gemaakt. Vervolgens druk je er een andere wafel tegenaan. Druk goed vanuit het midden naar de zijkanten, zodat de stroop goed verdeeld is over de gehele stroopwafel. Herhaal dit proces totdat alle stroopwafels gemaakt zijn. Zo makkelijk is zelf stroopwafels maken, geniet ervan!