Moet je kip wassen voor gebruik?
Een van de vragen waar veel discussie over is in de keuken is: ‘moet je kip wassen voor gebruik?’ De meningen zijn er enorm over verdeeld. Zowel de voor- als tegenstanders van kip wassen zijn erg sterk van mening dat ze gelijk hebben. Gelukkig er is onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Wat blijkt? Kip moet je niet wassen voor gebruik. Waar wordt verwacht dat je kip wast om deze schoon te krijgen, blijkt juist dat het over het algemeen viezer wordt. Wij leggen je alles uit over het wassen van kip en waarom je dit dus beter niet kan doen.
Kip wassen: een veel gebruikte handeling
Zoals gezegd zijn de meningen omtrent het wassen van kip voor gebruik enorm verdeeld. Veel voorstanders zijn van mening dat kip wassen voor gebruik ervoor zorgt dat ziekmakende bacteriën ermee worden afgespoeld. Denk aan salmonella en de campylobacter bacterie. In veel Indiase kookboeken wordt aangegeven die kip eerst te wassen en ook in de Surinaamse en Antilliaanse keuken is het de gewoonte om kip te wassen met water of azijn voor gebruik.
Verder zijn er ook veel Amerikaanse huishoudens waar kip wordt gewassen voor gebruik. De beroemde televisiekok Julia Child adviseerde namelijk standaard om kip te wassen voor gebruik, onder het mom ‘I just think it’s a safer thing to do’. Naast dat ze een grote persoonlijkheid was op de Amerikaanse televisie vanaf de jaren ‘60, heeft ze ook behoorlijk wat kookboeken uitgebracht waarin ze hetzelfde advies gaf. Zo is het er in Amerika ook in veel huishoudens ingeslopen.
In Nederland zijn er ook nog veel huishoudens waar men gewend is om de kip te wassen voor gebruik. Vroeger werd dit vaker gedaan, omdat de kip nog achterblijfselen van de pluimveehouderij kon hebben. Inmiddels is dit niet meer het geval, maar de gewoonte is gebleven.
Waarom je kip niet moet wassen voor gebruik
Ondanks dat veel keukens dus aangeven dat je kip zou moeten wassen voor gebruik, blijkt het tegendeel waar te zijn. Kip is een product waar je zorgvuldig mee moet omgaan Zo moet deze altijd goed gaar zijn. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de kip te koken of te bakken. Om diezelfde reden moet je kip dus niet wassen. Als je de kip wast is de kans zeer groot dat je de schadelijke bacteriën juist verspreid door de keuken. De bacteriën komen op je handen, op het aanrecht en in de spoelbak. De kans dat je hierdoor kruisbesmetting krijgt neemt dan ook enorm toe.
Bacteriën doden zonder de kip te wassen
Als je gewend bent om de kip te wassen, kun je hier beter vanaf stappen. Om de bacteriën op de kip te doden moet je deze goed verhitten. In principe is een kerntemperatuur van 75 graden Celsius het beste, maar de meeste mensen maken hun kip klaar niet met een kernthermometer. Zorg ervoor dat de kip overal goed wit is. Als deze ergens nog wat glazig roze is, dan moet deze nog iets langer doorgaren.
Kies voor het klaarmaken van kip enkel voor kip die nog niet over de houdbaarheidsdatum is. Kip die over de TGT-datum is heeft namelijk een grotere kans om voedselvergiftiging te veroorzaken. Check dit dus altijd goed voor gebruik!
Kruisbesmetting voorkomen
Als je met kip werkt is het voorkomen van voedselvergiftiging en kruisbesmetting topprioriteit. De kip niet wassen voor gebruik is de eerste stap in het voorkomen van kruisbesmetting. Werk je daarnaast met rauwe kip op bijvoorbeeld een snijplank, zorg er dan voor dat je de snijplank alleen daarvoor gebruikt. Koop dus een snijplank die je enkel voor kip (en ander gevogelte) gebruikt. Zorg er daarnaast voor dat je de snijplank altijd direct na gebruik met heet water en afwasmiddel schoonmaakt. Natuurlijk was je de handen ook direct na het aanraken van de rauwe kip.