1. Home
 2. Blog
 3. Hoeveel zit er in een eet- en theelepel?

Hoeveel zit er in een eet- en theelepel?

theelepel-eetlepelJe wil een nieuw recept uitproberen waarin de ingrediënten in grammen zijn aangegeven, maar je hebt geen geschikte weegschaal bij de hand. Een ander recept geeft de hoeveelheden in thee- en eetlepels aan, maar je wil weten hoeveel grammen dit zijn om een berekening te maken van de verschillende inhoudsstoffen. Hieronder vindt je alle gegevens over de inhoud van eet- en theelepels. Daarmee kun je voortaan makkelijk theelepels in grammen kan omrekenen of het benodigde aantal grammen in theelepels kunt omzetten.

Wat is een eet- of theelepel?

Om nauwkeurig het aantal grammen met een lepel te kunnen meten is het belangrijk te weten wat de inhoud is. Een standaard eetlepel is 15 ml en een standaard theelepel is 3 ml. Weet je niet zeker of jouw lepels hieraan voldoen? Dan kun je bij Bol.com een setje maatlepels aanschaffen. Deze maatlepels zijn handig in gebruik en je hebt altijd de juiste maat bij de hand. Daarnaast heb je ze morgen al in huis en kan je er dus direct mee aan de slag!

Gebruik een eetlepel om grammen af te meten

Het gebruik van een eetlepel om grammen af te meten is net zo nauwkeurig als de ingrediënten af te wegen. Hoeveel gram een eetlepel kan bevatten ligt tussen 3 en 30 gram, afhankelijk welk product gemeten moet worden. Deze methode is handig voor het afmeten van bijvoorbeeld suiker, bloem en graanproducten. Vloeistoffen zoals water, olie en siropen worden vaak in ml aangegeven. Deze hoeveelheden kunnen ook eenvoudig in eet- en theelepels veranderd worden.

Gebruik een theelepel om grammen af te meten

Hoeveel gram een theelepel kan meten ligt tussen 3 en 15 gram. Vijf theelepels zijn één eetlepel. Handig voor het afmeten van kruiden en specerijen. Een snelle manier voor het afwegen van kleine hoeveelheden. Een theelepel is geschikt om kleine porties van vloeibare producten zoals zoetstoffen, aroma’s en oliën te doseren.

Voorbeelden van het gewicht van voedingsmiddelen per maatlepel

Hoewel het natuurlijk handig is om te weten hoeveel het gewicht zo ongeveer is, is het nog beter om het exact te weten. Zeker als je gaat bakken kunnen een paar grammen nogal een verschil maken. Wij hebben van een aantal veel voorkomende producten die in eet- of theelepels worden aangegeven de exacte hoeveelheden aangegeven. Zo kan je direct precies meten hoeveel je moet hebben.

Aantal grammen per eetlepel

 • Suiker: 10 gram
 • Bloem: 10 gram
 • Olie: 10 ml
 • Boter: 13 gram
 • Mayonaise: 20 gram

Aantal grammen per theelepel

 • Mosterd: 5 gram
 • Gedroogde gist: 5 gram
 • Honing: 4 gram
 • Bakpoeder: 1,5 gram
 • Gedroogde kruiden: 1 gram

Verschillen tussen grammen en milliliters en eet- en theelepels voorkomen

Er kunnen verrassende verschillen in het gewicht per eet- of theelepel voorkomen. Een eetlepel suiker weegt 10 gram en een eetlepel honing weegt 20 gram. Om zeker te zijn dat je de correcte gegevens hebt kun je het beste de lijsten van het Voedingscentrum gebruiken. Deze komen veelal overeen met de standaard hoeveelheden en worden ook in de meeste recepten die je tegenkomt gebruikt.

Als je vaak op deze manier voedingsmiddelen af wil meten kun je een lijst van producten maken die regelmatig in je keuken gebruikt worden. Je weet dan altijd hoeveel gram een eetlepel oplevert. Samen met een setje maatlepels ben je verzekerd altijd de correcte hoeveelheden te gebruiken.

Behalve het afmeten met eet- en theelepels kun je ook grotere hoeveelheden op dezelfde manier doseren. Je gebruikt dan een kop van 250 ml (of een gedeelte daarvan). Hiervoor kun je bij Bol.com uitgebreide setjes maatschepjes kopen. Zo weet je 100% zeker dat je altijd goed zit en je niet te veel of juist te weinig van iets gebruikt in een recept.