Hoe en waarom moet je vlees laten rusten?
Een lekker stukje vlees bakken doe je niet zomaar. Je bakt een lekker stukje vlees, maar daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je het stukje wel moet laten rusten. Zo wordt dat overheerlijke stukje nog lekkerder. Maar geldt dat wel voor elk stukje vlees? En hoe moet je het vlees laten rusten? En waarom doe je het eigenlijk? Wij leggen je alles uit over het hoe en waarom van vlees laten rusten. Lees snel verder!
Wat is vlees laten rusten?
Als je een stuk vlees net uit de pan haalt, merk je dat er nog allerlei vetten uitdruipen. Daarnaast is de smaak van het vlees ook niet zo optimaal als wanneer je het laat rusten. Vlees moet je simpelweg even laten liggen als je het net gebakken hebt. In de kookboeken zal je wel eens te lezen krijgen dat vlees zich moet ontspannen om een echt lekker stukje vlees op je bord te worden. Dit doe je door het vlees te laten rusten.
Waarom moet je vlees laten rusten?
Door vlees te laten rusten krijgen de vleessappen de kans om zich beter te verdelen over het gehele stukje vlees. Als je aan het bakken en braden bent, zal het buitenste gedeelte van het vlees uit gaan drogen waardoor het stukje minder mals en sappig wordt. De meningen zijn er wel over verschillend of dit ook echt zo werkt. Het water zou zich over een langer tijdsbestek over het stukje vlees kunnen verdelen.
Aan de andere kant heeft het laten rusten van een stukje vlees wel veel zin als het gaat om de sappigheid van het vlees en het effect dat dit heeft op de smaak. Vlees dat je net hebt laten rusten zal sappiger zijn en dus lekkerder en voller van smaak. Door middel van het rusten wordt er gezorgd dat het vlees steviger wordt waardoor de sappen minder snel kunnen ontsnappen. De vleessappen veranderen ook van structuur en dit geeft weer een vollere smaak. Vlees laten rusten heeft daardoor wel degelijk zin als het gaat om de sappigheid en de smaak van het vlees.
Hoe werkt het vlees laten rusten?
Er zijn verschillende manieren om vlees te laten rusten. Vlees laten rusten na het bakken kun je bijvoorbeeld doen door het stuk vlees na het bakken direct op een bord naast de pan te leggen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het stuk vlees hierbij dan koud en taai wordt. Voorkom dit door het stuk in aluminiumfolie te wikkelen. Het vlees zal dan natuurlijk nog steeds wel afkoelen, maar dit zal dan geleidelijk gaan. Om dit zoveel mogelijk te beperken is het aan te raden het bord even op te warmen in de oven of magnetron.
Daarnaast kun je er ook altijd voor kiezen om vlees te laten rusten in de oven. Zo blijft de warmte goed behouden blijven, zonder dat het blijft doorgaren. Daarbij worden de sappen ook mooi verdeeld. Leg hiervoor het vlees op een (voorverwarmd) bord en zet dit op een lage temperatuur in de oven. Afhankelijk van hoe doorbakken het vlees is, is een temperatuur van ergens tussen de 50 en 70 graden perfect.
Hoe lang moet vlees rusten?
Dan is er natuurlijk nog de vraag ‘hoe lang moet vlees rusten?’ Als je in sommige kookboeken wel eens leest, zal er soms wel eens geroepen worden dat je het vlees moet laten rusten net zo lang als dat de bereidingstijd is geweest. Maar dit is vaak wat te overdreven. Het is beter om hierin niet overdrijven. Maar hoe lang moet vlees rusten? Een dunne biefstuk heeft zo’n 5 à 10 minuten nodig om te rusten, waarbij een braadstuk een half uur nodig heeft. Bij veel vleesproducten bepaalt het gewicht de tijd die het nodig heeft om te rusten, zoals bij rosbief.