1. Home
  2. Blog
  3. Hoe bewaar je verse thee?

Hoe bewaar je verse thee?

Hoe bewaar je verse theeEr gaat weinig boven een heerlijke kop losse, verse thee. De smaakbeleving is veel intenser en puurder dan bij thee uit bijvoorbeeld een zakje. Hiervoor is het echter wel belangrijk dat je de losse, verse thee goed bewaart, maar hoe doe je dat? Op de vraag hoe bewaar je verse thee’ geven we je in deze blog antwoord. Met onze tips weet je precies hoe je jouw thee het beste kan bewaren zodat deze lang meegaat en niet muffig gaat smaken.

Invloeden op de smaak en houdbaarheid van verse thee

Om verse thee goed te bewaren is het belangrijk om te weten welke factoren invloed hebben op de smaak en houdbaarheid ervan. Als je dit weet dan kan je rekening houden met waar en hoe je de thee verpakt en bewaart. De volgende elementen hebben invloed op verse, losse thee:

  • Vocht
  • Temperatuur
  • Licht (en UV)
  • Geur
  • Lucht

Vocht

Misschien wel de grootste vijand van thee is vocht. Natuurlijk heb je ook vocht nodig om thee te drinken, maar buiten dat is het een enorme vijand voor de smaak en kwaliteit van de thee. Zoals je waarschijnlijk begrijpt absorbeert thee ontzettend makkelijk. Komt de thee per ongeluk in aanraking met water of vocht, dan wordt dit zeer waarschijnlijk geabsorbeerd. Naast dat de kwaliteit en smaak enorm achteruit gaat, kunnen er ook schimmels ontstaan. Daarnaast kan de thee ook gaan rotten of gisten.

Het beste bewaar je thee dus op een plek waar er niet onverhoopt vocht bij kan komen. Een plek met een lage luchtvochtigheid is daarom ideaal. Slechte plekken zijn dan ook open nabij de gootsteen, onder de gootsteen, vlakbij het fornuis, in de buurt van de vaatwasser of op de koelkast. 

Temperatuur

Verse thee inschenkenEen te warme omgeving of een omgeving met regelmatige temperatuurschommelingen zorgt ervoor dat de kwaliteit van de thee achteruit gaat. Beide zorgen ervoor dat de smaak achteruit gaat. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Het liefst bewaar je thee dan ook op een plek waar de temperatuur constant is. Zo’n 20 graden is ideaal om thee bij te bewaren. Slechte plekken zijn vlakbij de oven, kachel, wasmachine of op de vensterbank in de volle zon.

Licht (en UV)

Licht kan de smaak en de aroma’s van de thee volledig afbreken. Een glazen pot vol met verse, losse thee staat misschien heel mooi in de vensterbank of op het aanrecht, maar het is niet aan te raden. Dit is de manier om je heerlijke, verse thee te veranderen in een muf hoopje bladeren. Mocht je het toch in een glazen pot hebben zitten, zorg er dan voor dat deze op een donkere plek staat. Het liefste gebruik je echter een dichte en donkere pot of blik om te verse thee te bewaren.

Geur

Thee absorbeert niet alleen vocht heel snel, ook geuren worden vrij snel door thee geabsorbeerd. Bewaar je thee bijvoorbeeld naast afwasmiddelen, kaas, koek, kruiden of andere producten met een behoorlijk geur, dan kan deze smaak vrij snel worden overgenomen. Dit is natuurlijk niet lekker Het liefste bewaar je jouw verse thee dan ook apart van andere producten. Bewaar ook niet twee verschillende soorten thee in dezelfde bak, want ook die kunnen elkaars smaak absorberen.

Lucht

Met lucht komt eigenlijk behoorlijk veel samen van de eerdere punten. Denk aan de luchtvochtigheid, maar ook de geur ervan en hoe warm het is. Dit heeft allemaal te maken met de omgevingslucht en luchtstromen. Een extra punt met lucht is de lucht in de pot of het blik waar je jouw thee in opslaat. Hoe voller de pot, het blik of de bak is, des te minder ruimte is er voor lucht. Te veel zuurstof kan de smaak en kwaliteit van de thee namelijk ook aantasten.

Hoewel een grote theepot of theeblik er misschien mooi uitziet en een echte blikvanger is, is het zonde als hierdoor de smaak en kwaliteit wordt aangetast. Gebruik liever een kleiner potje of blik dat je wel goed gevuld kan houden.

Hoe bewaar je verse thee zo optimaal mogelijk?

Het liefst bewaar je thee op een donker plek met een lage luchtvochtigheid. Daarnaast is het beste om de thee in een mooi theeblik te bewaren. Op die manier zorg je ervoor dat thee zoveel mogelijk vrij is van geur, licht, vocht en lucht. Bij Bol.com heb je verschillende theeblikken voor verse thee. Je kan er ook voor kiezen om je blik of pot bij een speciaalzaak te kopen, zoals de theeblikken van De Theebaron.