1. Home
 2. Blog
 3. Gordon Ramsey’s favoriete hamburger maak je zo!

Gordon Ramsey’s favoriete hamburger maak je zo!

Gordon-Ramseys-favoriete-hamburgerWie kent hem niet, misschien wel de meest bekende TV-chef die er is: Gordon Ramsey. Hoewel hij soms bekend staat om zijn harde aanpak van aspirant-chefs of restauranteigenaren, is deze Brit ook een meester in de keuken. Hij weet heerlijke gerecht op vaak een eenvoudige wijze klaar te maken. Zo ook hamburgers. Gordon Ramsey’s favoriete hamburger is dan ook een echte aanrader om klaar te maken. Moeilijk? Helemaal niet! Wij leggen je precies uit hoe je deze burger moet klaarmaken. Let op, het recept is voor 2 burgers.

De ingrediënten voor Gordon Ramsey’s favoriete hamburger

We beginnen bij het begin: de ingrediënten. Zonder goede ingrediënten geen goede burger. Wil je het recept van the man himself lezen? Bekijk deze dan hier op zijn eigen website. Wist je trouwens dat die dit recept heeft prijsgegeven vanwege het behalen van zijn 10 miljoenste abonnee op YouTube? Goed, nu eerst het maken van de burger, de toppings en saus.

De burger maken

Voor het maken van de burger heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 500 gram rundergehakt (bij voorkeur met 15% vet)
 • 50 gram ongezouten boter (bevroren)
 • 1 eetlepel knoflookpoeder
 • 1½ eetlepel (Maldon) zout
 • 1 eetlepel verse zwarte peper
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 plakjes Zwitserse kaas

Om de burger te maken ga je als volgt te werk:

 1. Laat een grill of barbecue op ongeveer medium warmte heet worden.
 2. Rasp de boter fijn met een rasp.
 3. Doe het gehakt in een kom en voeg hier de geraspte boter aan toe terwijl je alles mengt, zodat het goed verdeeld wordt.
 4. Maak van het mengsel twee gelijke burgers van ongeveer 10 centimeter doorsnede en 2,5 centimeter dikte. Laat deze 10 minuten in de koelkast liggen.
 5. Maak van knoflookpoeder, zout en peper een mengsel en kruid de burgers hier goed mee.
 6. Smeer de burgers goed in met olie aan alle kanten en leg deze op de voorverwarmde grill of barbecue. Laat de burgers ongeveer twee minuten liggen en draai de burgers dan een kwart. Laat ze wederom 2 minuten liggen.
 7. Draai de burgers om en herhaal stap 6. Dus eerst 2 minuten grillen en dan een kwart slag draaien voor nog eens 2 minuten. Hierna leg je de burgers aan de zijkant van de grill of barbecue waar het minder warm is.
 8. Leg de Zwitserse kaas op de burgers en grill dit voor 2 minuten mee.
 9. Je bent dan klaar om de burger op te gaan dienen op het broodje.

De toppings van de burger

De toppings zijn natuurlijk een cruciaal onderdeel van de burger. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 2 grote portobello hoedjes (steeltjes verwijderd en uitgehold)
 • 2 grote eieren
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 4 reepjes dikke, gerookte bacon
 • Een handje rucola
 • Een tomaat in plakjes gesneden
 • (Maldon) zout en verse zwarte peper

De toppings hebben ook wat werk om klaar te maken op de grill. Vanaf stap 6 bij het maken van de burger begin je hiermee.

 1. Leg de bacon reepjes op de grill, evenals de portobello hoedjes met het hoedje naar boven.
 2. Na 3 minuten draai je de bacon en portobello’s om. Vul dan elk hoedje van een portobello met een ei, breng dit op smaak met wat peper en zout.
 3. Na nog eens 3 minuten haal je de bacon van de grill of barbecue (of leg je deze op de koelere zijkant). Snijd deze in fijne blokjes.
 4. Je bent nu klaar om de broodjes te gaan maken.

De saus van Gordon Ramsey’s hamburger

Tot slot moet je de saus maken voor de burger. Hierna kun je alles gaan samenstellen en genieten van je burger. Voor de saus heb je niet veel nodig, namelijk:

 • 50 gram mayonaise
 • 2 eetlepels sriracha saus
 • Een snufje zout

Het maken van de saus is appeltje-eitje. In een kom of bakje meng je alles door elkaar en breng je het met wat zout op smaak. Dit laat je even staan.

Tijd om de burger samen te stellen

Nu je de burger, toppings en saus klaar hebt, is het tijd om de burger samen te gaan stellen. Hiervoor heb je twee brioche bolletjes (hamburgerbroodjes) nodig en wat roomboter. Als je de bacon van de grill haalt, is het tijd om de broodjes in te smeren met wat roomboter en leg je ze op een niet te hete zijkant van de grill. Controleer regelmatig of de broodjes niet verbranden. Na ongeveer 2 minuten zijn ze klaar. Haal ze dan van de grill.

Leg de broodjes op een plank en besmeer de binnenkant met wat van de saus die je zojuist hebt gemaakt. Leg hier wat rucola en twee plakjes tomaat op. Hier strooi je royaal wat stukjes bacon over, zodat deze gelijkmatig verdeeld zijn. Leg vervolgens de burger met de Zwitserse kaas op de bacon. Hier leg je de met ei gevulde portobello hoedjes op. De bovenkant van de burger erop drukken en je bent klaar om te genieten van Gordon Ramsey’s favoriete hamburger.

Valt je burger snel uit elkaar? Prik er dan een satéprikker doorheen om alles bij elkaar te houden. Wil je liever zien hoe hij het zelf doet? Check dan onderstaande video!