1. Home
  2. Blog
  3. De lekkerste vullingen voor oliebollen

De lekkerste vullingen voor oliebollen

De lekkerste vullingen voor oliebollenEen goede oliebol is traditie met oud en nieuw, maar deze wintersnack kan natuurlijk gedurende de hele feestdagenperiode. Zelf oliebollen maken is ontzettend leuk en voor veel families een jaarlijkse traditie. Natuurlijk kan je gaan voor de standaard variant met of zonder krenten, maar er zijn ook tal van vullingen voor oliebollen die een heerlijke variatie zijn. De lekkerste zoete en zoute vullingen voor oliebollen hebben we dan ook voor je op een rij gezet. Zo varieer en verras jij iedereen deze Oudejaarsdag.

Zoete vullingen voor oliebollen

Deze lekkernij kenmerkt zich vaak door heerlijke zoetigheid. Natuurlijk gaan er vaak krenten of appels in en bestrooi je de bollen met poedersuiker. Er zijn echter nog veel meer heerlijk zoete vullingen voor oliebollen. Je kan er bijna eindeloos mee blijven variëren en de lekekrste zoete oliebol maken. Wat dacht je van (gezouten) karamel, chocolate chips of diverse soorten fruit.

Salted caramel oliebollen

Salted caramel gaat goed met van alles en nog wat. Het was al een goede combinatie, maar sinds de karamel-zeezout repen van Tony’s heeft het echt een vlucht genomen. Van popcorn tot cheesecake en van Baileys tot pindakaas, voor alles wordt het gebruikt. Zo zijn ook oliebollen hiermee heerlijk. Je kan hierbij de salted caramel gebruiken als dip of als vulling.

Oliebollen met chocolate chips

Chocolade, helemaal gesmolten, is natuurlijk een favoriet in veel huishoudens. Het makkelijkst is chocolate chips te gebruiken. Je weet wel, van de koekjes. Strooi door je standaard oliebollenbeslag de chocolate chips en maak er mooie ballen van. Eenvoudig, maar ontzettend lekker.

Oliebollen gevuld met Nutella

Nutella is ontzettend lekker bij en in van alles en nog wat. Voor ons is dit dan ook een van de lekkerste vullingen voor oliebollen. Je kan het ergens vergelijken met een warme donut die gevuld is met Nutella. Schep een goede hoeveelheid Nutella door het beslag heen of spuit de bollen na het bakken vol met Nutella, beide erg lekker!

Vers fruit oliebollen

Fruit is natuurlijk een perfecte vulling voor oliebollen, denk aan appel. Er zijn echter nog otnzettend veel andere mogelijkheden qua fruit. Denk aan cranberry’s, sinaasappel, gedroogd fruit of peer. Snijd kleine blokjes en meng door het beslag. Het friszoete vormt een mooi contrast met de vettige bol.

Zoete oliebol gevuld met Licor 43

Licor 43 is een Spaanse vanillelikeur die een heerlijk zoete smaak heeft. Het drankje is populair in diverse mixjes, maar ook puur. Oliebollen met bier zijn natuurlijk bekend, maar je kan de drank natuurlijk ook aanpassen. Zo is Licor 43 een ideale vervanger als vulling. Hiermee maak je een lekkere zoete oliebol.

Zoute vullingen voor oliebollen

Oliebollen met diverse smakenVoor de hartige fans is er ook meer dan genoeg keuze qua vullingen. Zoals er ontzettend veel zoete vullingen voor oliebollen zijn, zo zijn er ook ontzettend veel zoute vullingen. Niemand wordt dit jaar achtergesteld.

Oliebollen met kaas

Nederlanders houden van kaas, dat is een gegeven. Onze Nederlandse oliebollentraditie gaat dan ook perfect samen met kaas. Snijd zeer kleine kaasblokjes en meng deze door het oliebollenbeslag. In de frituur smelt de kaas en dat maakt het een heerlijke guilty pleasure.

Italiaanse oliebollen met zongedroogde tomaat, mozzarella en basilicum

Wil je er eens echt een ander tintje aan geven, dan kan je gaan voor een Italiaanse bol. Niet zo’n grote bol die je bij de broodafdeling vindt, maar een gefrituurde Italiaanse oliebol. Combineer het beste van twee werelden. De typisch Italiaanse combinatie van tomaat, mozzarella en basilicum met onze eigen Nederlandse oliebol.

Chinese oliebollen

Nog een stapje over de landgrenzen is de Oosterse, in dit geval Chinese, keuken combineren met de oliebol. Ook een heerlijke combinatie met een verrassende smaak. Hier heb je wel wat meer ingrediënten voor nodig, zoals wortel, shiitake, lente-uitjes, gehakt en kleefrijstmeel. Benieuwd naar het hele recept? Dat vind je in De Volkskrant!

Hartige ham-kaas oliebollen

Ham en kaas zijn een perfecte combinatie in van alles en nog wat. Tosti’s, panini’s, chips, croissants, ovenschotels, souffles en sauzen. Ook in oliebollen doet deze combinatie het erg goed. De bereiding lijkt erg op die van de kaas oliebollen. Snijd nu ook de ham in kleine blokjes en meng deze er ook doorheen. Een perfecte combinatie.

Oliebollen met whisky en bacon

Zelfgemaakte oliebollenWhisky en bacon, een perfecte combinatie. De bacon zorgt voor een heerlijke zout vulling van de oliebol en de houtsmaak van de whisky topt dit perfect af. Laat de rozijnen van de vulling eerst lekker weken in de whisky en bak de bacon mooi uit tot er krokante stukjes ontstaan. Snijd dit fijn en meng alles door elkaar tot een mooi beslag. In de frituur en je geniet van een heerlijk zoute vulling.

Proeven en blijven proeven

Al die lekkere vullingen voor oliebollen zorgen er natuurlijk voor dat je wil blijven proeven. Onze tip: maak de bollen een slag of de helft kleiner dan je gewend bent. Zo kan je tal van variaties proberen zonder dat je zo snel vol komt te zitten. Je blijft deze oud en nieuw dan genieten van de lekkerste vullingen voor oliebollen!