1. Home
 2. Blog
 3. De lekkerste pepernoten zelf maken

De lekkerste pepernoten zelf maken

De lekkerste pepernoten zelf makenDe zomervakantie is soms nog niet eens afgelopen en de eerste zakken met pepernoten, ook wel kruidnoten, verschijnen alweer in de supermarkt. Hartstikke lekker natuurlijk, want eigenlijk zijn deze zoete lekkernijen het hele jaar door een feestje. Of de feestdagen nu recht voor de deur staan of dat we nog een halfjaar moeten wachten.

Natuurlijk kan je voor de standaard kruidnoten uit de supermarkt halen, maar nog lekkerder is de pepernoten zelf maken. Nu denk je misschien dat dit heel lastiger is, maar pepernoten zelf maken is gelukking vrij eenvoudig om te doen.

Hoe maak je zelf pepernoten?

Pepernoten zelf maken kan je op meerdere manieren doen. Het makkelijkst, maar in onze ogen net iets minder lekker, is werken met een bakmix, bijvoorbeeld deze van Koopmans. Hier hoef je enkel wat water aan toe te voegen. Eventueel nog wat bloem om het aanrecht te bestuiven, maar dat is het ook wel. Je kan dan vrij eenvoudig aan de slag.

Zelf vinden we het veel leuker en eigenlijk ook lekkerder om pepernoten van scratch af aan te maken. Alle ingrediënten zelf kopen en dan lekker in de weer zijn om een mooi beslag te maken. Op die manier kan je ook veel meer variëren met de smaak die jij het meest lekker vindt. Oftewel, je maakt je eigen perfecte pepernoot.

Pepernoten zelf maken van scratch

Zelf je pepernoten maken van scratch is goed en erg leuk om te doen, zeker als je bijvoorbeeld kinderen hebt. Een gezellige ochtend of middag in de keuken met een heerlijke traktatie als beloning. Om zelf kruidnoten te maken heb je ook niet veel nodig. In onderstaand recept gaan we uit van 140 pepernoten, maar je kan dit natuurlijk helemaal zelf aanpassen. Afhankelijk van hoeveel je wil maken.

Ingrediënten voor pepernoten (140 pepernoten)

Het volgende heb je nodig om 140 pepernoten te maken:

 • 500 gram zelfrijzend bakmeel
 • 250 gram donkere basterdsuiker
 • 200 gram roomboter
 • 180 milliliter melk
 • 80 gram koek en speculaaskruiden
 • Snufje zout

Verder heb je de volgende benodigheden nodig:

 • Kom
 • Een of twee bakplaten
 • Bakpapier

Bereiding van de pepernoten

Ongebakken pepernotenHoe lang het duurt om pepernoten te maken is vooral afhankelijk van hoeveel je er maakt. Des te meer, des te langer het duurt. Je moet immers voor elke kruidnoot een balletje draaien. Voor dit recept van 140 pepernoten rekenen we ongeveer 30 à 40 minuten voor de bereiding en nog zo’n 25 minuten oventijd. De pepernoten maken en bakken doe je als volgt:

 1. Giet het bakmeel, de suiker, de koek en speculaaskruiden en het zout in een kom en roer dit goed door elkaar heen.
 2. Voeg dan de melk en boter toe en kneed alles tot een stevige bal. Zorg ervoor dat het deeg niet te warm wordt tijdens het kneden, kneed dus niet te lang.
 3. Verwarm de oven voor op 170 °C.
 4. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
 5. Draai van het deeg gelijke balletjes ter grootte van een standaard knikker en leg deze op de bakplaat. Ze mogen mooi rond zijn, platter (pepernootvorm) worden ze vanzelf in de oven.
 6. Als de oven is voorverwarmd en alle balletjes zijn gedraaid schuif je de bakplaat / bakplaten in de oven.
 7. Bak de pepernoten in 25 minuten.
 8. Na 25 minuten haal je de pepernoten uit de oven. Ze mogen dan nog wat zacht aanvoelen, even laten afkoelen en ze zijn perfect van smaak en textuur.
 9. Geniet van heerlijke pepernoten (of maak er eerst nog chocolade pepernoten van!)

Van pepernoot naar chocolade pepernoot

Chocolade pepernotenNaast standaard pepernoten vinden veel mensen chocolade pepernoten misschien nog wel lekkerder. De kruidige nootjes zijn perfect in combinatie met chocolade. Om van een standaard pepernootje naar een chocolade pepernoot te gaan is niet veel nodig. Sterker nog, het is eigenlijk best makkelijk.

Als je de pepernoten uit de oven hebt gehaald en deze laat afkoelen smelt je een chocoladereep au bain marie in een pannetje. Als dit goed gesmolten is en de pepernoten zijn goed afgekoeld kan je aan de slag. Doop de pepernoten één voor één in de chocolade en laat de chocolade weer hard worden. Het makkelijkst is om ze bijvoorbeeld weer op het ovenrek te leggen om te harden. Op die manier geniet je van heerlijke chocolade pepernoten.

Zelfgemaakte kruidnoten bewaren

Kruidnoten uit de supermarkt kan je vaak een behoorlijke tijd bewaren. Met zelfgemaakte kruidnoten is dit iets korter, maar nog steeds een behoorlijke tijd. In een afgesloten trommel kan je ze namelijk tussen de 1 à 2 weken bewaren. Wel moeten we zeggen dat ze de eerste week het lekkerst zijn. Je kan de pepernoten ook in de vriezer bewaren, dan blijven ze tot wel 3 maanden goed.