Wanneer mag je eten tijdens de Ramadan?
De Ramadan is een vastenmaand in de Islamitische kalender. Het is de negende maand van de kalender en tijdens deze periode vasten moslims. Dit betekent dat er op vaste momenten van de dag niet wordt gegeten of gedronken. Het niet drinken of eten tijdens de Ramadan is één van de vijf religieuze verplichtingen (of zuilen) voor moslims.
De vastenmaand is een maand van bezinning, waarin geduld bescheidenheid en spiritualiteit voorop staan. Tijdens deze maand bepaalt God ook wie er zullen sterven en wie er geboren gaan worden. De Ramadan is voor moslims dus een heilige maand. Hierbij gaat om meer dan enkel het niet drinken of eten tijdens de Ramadan. Het gaat om dankbaarheid en zingeving. De maand is dan ook zeer speciaal voor moslims en vrijgevendheid kenmerkt deze periode nog meer dan normaal.
Wat is de Ramadan?
De Ramadan, رمضان in het Arabisch, is een heilige maand binnen de Islamitische kalender. Tijdens deze maand herdenken moslims dat Mohammed zijn eerste boodschap van God ontvingen. Deze boodschappen zijn opgeschreven in de Koran. Veel moslims proberen dan ook in deze maand de hele Koran te lezen, welke uit 30 delen bestaat.
Een onderdeel van de Ramadan is het vasten. Een onderdeel hiervan is dat er tussen zonsopkomst en zonsondergang niet wordt gegeten of gedronken. Het vasten gaat echter verder dan enkel niet drinken of eten tijdens de Ramadan. Tijdens het vasten zijn ook geslachtsgemeenschap en roken uitgesloten. Daarnaast zijn liegen, kwaadspreken over anderen, vloeken en schelden extra zondig tijdens deze periode.
Wie doen er mee aan de Ramadan?
In principe dient elke moslim mee te doen aan de Ramadan. Er zijn echter uitzonderingen hierop. Onder meer ernstig zieken, zwangere vrouwen, kinderen onder de 12 jaar en reizigers hoeven niet mee te doen. Indien de Ramadan een bedreiging vormt voor de gezondheid of het herstel van een ziekte of aandoening kan vertragen, is het ook mogelijk om niet te vasten. Wel is het mogelijk voor deze groep, evenals reizigers, om het vasten later in te halen. Topsporters die een zeer belangrijk evenement hebben staan passen dit soms toe, maar in de regel proberen moslims zo toegewijd mogelijk mee te doen met de verplichtingen van deze heilige maand.
Hoewel kinderen onder de 12 jaar niet mee hoeven te doen aan de Ramadan, zie je dat dit toch vaak al wel wordt geprobeerd. Veelal vanaf een jaar of 9 à 10 proberen de eerste kinderen mee te doen met het niet eten tijdens de Ramadan. Veelal gaat dit om een paar dagen, omdat de hele maand niet eten tijdens de Ramadan soms nog te zwaar is.
Wanneer mag je wel en niet eten tijdens de Ramadan?
Het is voor moslims verboden om tussen zonsopkomst en zonsondergang te eten tijdens de Ramadan. In de islam staat dit bekend als de periode tussen fajr (de dageraad) en maghrib (zonsondergang). Tussen zonsondergang en zonsopkomst mag dus wel worden gegeten en gedronken. Per dag verschilt het enkele minuten wanneer er wel en niet gegeten mag worden. Dit verschuift met het opkomen van de zon en maan.
Het vasten wordt vaak doorbroken met een typische maaltijd. Per land verschilt dit. Zo breken Marokkaanse moslims het vasten veelal met drie dadels en een slok melk of water. Meestal gevolgd door harira, een Marokkaanse soep. In de Turkse cultuur staat vaak linzensoep centraal. Het de maaltijd die direct na zonsondergang wordt gegeten heet de iftar. Hierbij is het gebruikelijk om veel mensen uit te nodigen, zoals familie en vrienden, maar ook anderen uit de gemeenschap. De maaltijd die direct voor zonsopgang wordt gegeten heet de suhoor.
Afsluiting van de Ramadan
De vastenmaand wordt afgesloten met een groot feest, het Suikerfeest. Op deze dag wordt er eerst gebeden met een speciaal gebed in de moskee. Vervolgens is het gebruikelijk om familie en vrienden op te zoeken en te genieten van allerlei hapjes. Daarnaast worden er ook veelvuldig cadeaus uitgewisseld.