Nieuwe pan inbranden
Pannen heb je tegenwoordig in allerlei soorten en maten, maar ook in tal van prijsklassen. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een pan met anti-aanbaklaag. Veelal uit gemak, omdat je deze niet hoeft in te branden. Een nieuwe pan inbranden heeft ook wel een gebruiksaanwijzing en het kost wat tijd, maar als je het eenmaal hebt gedaan dan kan je pan lang meegaan en heeft deze een natuurlijke anti-aanbaklaag.
Wil je weten hoe je dit moet doen? Lees dan snel verder. In deze blog leggen we je alles over een nieuwe pan inbranden stap voor stap uit.
Wat het is het inbranden van een pan?
Een nieuwe inbranden is het aanbrengen van een ‘natuurlijke’ anti-aanbaklaag aan de pan. Deze beschermlaag wordt gevormd door een dun laagje olie in de pan. Door een dunne laag olie in een pan te gieten en deze te verhitten ontwikkelt er een natuurlijke anti-aanbaklaag. Daarbij is de eerste laag olie aanbrengen en verhitten hetgeen wat we noemen een ‘pan inbranden’. In principe wordt de anti-aanbaklaag namelijk enkel maar sterker en beter naarmate je de pan vaker gaat gebruiken.
Welke pannen moet je inbranden?
Tegenwoordig hoeven de meeste pannen niet meer te worden ingebrand. Veel pannen zijn bijvoorbeeld van aluminium of hebben al een anti-aanbaklaag meegekregen vanuit de fabriek. Pannen die je wel moet inbranden zijn pannen van plaatstaal, zoals deze van de Buyer. Deze pannen kunnen vaak erg goed tegen (zeer) hoge temperaturen en gaan ontzettend lang mee, mits je ze goed behandeld en onderhoud. Wel zijn deze pannen relatief zwaar, maar je krijgt er veel voor terug.
Stappenplan nieuwe pan inbranden
Een nieuwe pan inbranden kan een tijdrovend klusje zijn, maar je kan dan ook makkelijk 20 of 30 jaar met je pan doen. Ga je voor het eerst een nieuwe pan inbranden? Dan raden we je aan om onderstaand stappenplan te volgen hiervoor:
- Begin met een grondige afwasbeurt. Het kan zijn dat er nog wat resten uit de fabriek op de pan zitten, zoals olieresten of was. Als je een nieuw pan gaat inbranden wil je dat deze volledig schoon en droog is.
- Giet een klein scheutje olie in de pan. Liever iets te weinig dan te veel. Wij raden zonnebloemolie aan, maar er zijn ook tal van andere mogelijkheden. Zorg er in ieder geval voor dat je kiest voor een olie die goed tegen hoge temperaturen kan en het liefst niet direct begint te roken.
- Pak een stukje keukenpapier en smeer de olie uit over gehele binnenkant van de pan, inclusief de randen dus. Uiteindelijk moet je een mooie, dunne laag olie overhouden die de gehele binnenkant bedekt. Heb je in eerste instantie iets te weinig olie in de pan gegoten? Geen probleem, voeg nog een klein druppeltje toe. Een dunne laag is de sleutel tot succes.
- Controleer of er geen oliedruppels over de randen hebt laten stromen, dus aan de buitenkant van de pan. Verwijderd deze eerst goed om vlam in de pan te voorkomen.
- Zet de afzuigkap op de hoogste stand aan en zet de pan op een laag tot middelhoog vuur. De pan moet rustig en geleidelijk aan heet worden. Doe je dit te snel, dan kan de pan kromtrekken. Neem er dus goed de tijd voor. Bij een inductieplaat is dit helemaal van cruciaal belang door de efficiënte warmteoverdracht van plaat op pan.
- Als de pan goed warm begint te worden kan je langzaamaan het vuur wat hoger zetten totdat deze volledig opengedraaid is op de hoogste stand.
- Begint er rook van de pan af te komen, dan is dit een goed teken en ben je op de goede weg. De pan moet goed walmen en zo zwart mogelijk worden.
- Na een minuut of 2 zal je gaan merken dat de pan droger begint te worden. Als deze redelijk droog is, dan kan het vuur uit en laat je de pan op het fornuis staan. Laat de pan rustig afkoelen. Dit kan zo een kwartier tot halfuur duren, soms zelfs langer.
- Als de pan is afgekoeld was je deze af met heet water en een schone (het liefste nieuwe) afwasborstel. Gebruik niets anders, dus geen enkele vorm van afwas- of schoonmaakmiddel! Droog na het afwassen de pan goed af met een theedoek.
- De eerste ronde van je nieuwe pan inbranden is nu geweest, maar je bent er nog niet. Je wilt dat de pan echt goed zwart is en er een mooie laag ontstaat. Herhaal stap 2 tot en met 9 dan ook zo’n keer of 5 tot 10. Je pan zal dan goed ingebrand zijn!
Nadat je de pan goed hebt ingebrand is het een kwestie van de pan veelvuldig gaan gebruiken, in het begin het liefst met vlees. Je zal merken dat hoe vaker je de pan gebruikt, des te beter de aanbaklaag wordt. Het eten dat je erin bereid zal zo van de pan afglijden en totaal niet vastplakken aan de bodem. Belangrijk is echter wel dat je de ingebrande pan goed onderhoudt, zodat deze lang meegaat en de anti-aanbaklaag behouden blijft.
Een ingebrande pan onderhouden
Een nieuwe pan inbranden is stap één, maar het onderhouden is waar je zorgt dat de pan echt lang mee kan gaan. Hiervoor is het bij gebruik van de pan aan te raden om deze eerst op laag vuur op te warmen voordat je begint met bakken. Zo kan de warmte zich vast verspreiden. Voeg dan pas olie of boter toe.
Het is ook belangrijk om je ingebrande pan nooit te gebruiken voor ingrediënten die redelijk zuur zijn, zoals gerechten met wijn. Daarnaast zijn ook citrusvruchten, tomaten en ander groente en fruit met een hogere zuurgraad beter om te vermijden. Door het zuur in deze ingrediënten kan de olielaag oplossen.
Na gebruik van de pan is het aan te raden om de pan gelijk schoon te maken. Zoals inmiddels al aangegeven doe je dit nooit met afwas- of ander schoonmaakmiddel. Zet de pan onder heet water en borstel deze met een zachte afwasborstel schoon en droog goed af.
Mocht het uiteindelijk toch gebeuren dat de anti-aanbaklaag loslaat, dan kan je helemaal opnieuw beginnen. Maak hiervoor de pan zeer grondig schoon (in dit geval wel met afwasmiddel) en begin weer van voor af aan met het inbranden van de pan.