Keukenmessen slijpen doe je zo!
Snijden met een nieuw mes is één van de meest fijne dingen in de keuken. Je snijdt soepel en zonder enige weerstand door alles heen of hakt iets perfect fijn. Helaas zal elk mes na verloop van tijd bot worden. Regelmatig je keukenmessen slijpen zorgt ervoor dat je fijn blijft snijden, bijna als nieuw.
Je keukenmessen slijpen kan je laten doen bij een slijper of bij je plaatselijke slager (sommige doen dit graag voor je). Nog makkelijker is om zelf je keukenmessen te slijpen. Dit kan op verschillende manieren. Wij leggen je in deze blog precies uit hoe je dit zelf kan doen en wanneer je weet dat het tijd is om je messen te slijpen.
Wanneer moet ik mijn keukenmessen slijpen?
Wanneer je keukenmessen moet slijpen is vooral afhankelijk van hoe intensief en vaak ze gebruikt worden. Bij normaal gebruik van messen raden wij aan om ze eens per maand te slijpen. Hiermee blijven de messen in goede conditie en snijd je eigenlijk altijd wel met een redelijk scherp mes. Gebruik je messen zeer vaak, dan kan eens in de twee weken beter zijn. Experimenteer hier ook mee wat je zelf prettig vindt qua keukenmessen slijpen.
Zelf je keukenmessen slijpen
Je keukenmessen slijpen kan op verschillende manieren en met verschillende tools. Wat voor jou het prettigst werkt is vooral persoonlijk. Drie veelgebruikte manieren zijn een messenslijper, slijpstaaf of slijpsteen. Deze drie methodes leggen we je dan ook uit.
Bij elk van de methodes is de basis hetzelfde. Je messen slijpen doe je door een stukje materiaal van het mes af te halen. Hierdoor wordt het mes weer scherp.
Een messenslijper gebruiken
Een messenslijper is relatief het meest eenvoudig in gebruik. Je haalt je messen een paar keer door de sleuven en ze worden vanzelf weer scherp. Voor de meeste mensen werkt dit prima. Je mes wordt er weer scherp van, maar niet zeer scherp of zeer fijn geslepen. Voor normaal gebruik is dit echter prima. Messenslijpers heb je in verschillende soorten en maten, maar eentje die voor veel mensen prettig werkt is deze van B&H.
Messen slijpen met een slijpstaaf
Een slijpstaaf is een bekende tool om je messen mee te slijpen. In de meeste gevallen kies je voor een keramische slijpstaaf of één van diamant. De techniek van het slijpen met een slijpstaaf lijkt sterk op het gebruiken van een aanzetstaal. Deze gebruik je misschien wel vaker in de keuken, maar aanzetten met een aanzetstaal is wat anders dan het slijpen van een mes met een slijpstaaf. We leggen je zo het verschil nog uit.
Een slijpstaaf gebruik je het makkelijkst door de staaf met de punt naar beneden op het aanrecht te plaatsen. Zet het mes in een hoek van zo’n 20 graden er tegenaan. Vervolgens trek je het mest tegelijkertijd naar achteren en beneden. Het belangrijkste hierbij is dat je dit in een soepele en lichte beweging doet. Snel hoeft het niet, zolang je het maar in één soepele beweging doet waarbij de hoek gelijk blijft. Doe dit totdat het mest weer scherp is.
Diamant vs. keramische slijpstaaf
Als je een slijpstaaf wil gebruiken kies je dus in de meeste gevallen voor een diamanten variant of één van fijn keramiek. Bij de diamant slijpstaaf zit er een diamantstof op de staaf. Hier haal je het mes langs en op die manier slijp je het mes. Een goede diamante slijpstaaf is deze van Victorinox. Een keramische slijpstaaf is van fijn keramiek gemaakt, zoals deze van Zwilling.
Wij raden aan om te kiezen voor een keramische slijpstaaf. Het resultaat is veel fijner en scherper. Bij een slijpstaaf met diamantstof wordt het mes vaak vrij grof geslepen. De prijs van beide is daarbij gelijk. Voor een kwalitatiever resultaat kiezen wij dus voor een keramische slijpstaaf.
Slijpen met een slijpsteen
De slijpsteen is een klassieke manier van slijpen en volgens veel mensen nog steeds de mooiste en beste manier van slijpen. Ze worden ontzettend scherp hiervan. Het kost echter wel aanzienlijk meer tijd dan bij bijvoorbeeld een slijpstaaf of messenslijper. Wil je hiermee aan de slag, neem dan goed de tijd hiervoor en plan dit in.
Je keukenmessen slijpen met een slijpsteen kan op verschillende manieren en technieken. Afhankelijk van hoe bot je mes is heb je ook een andere slijpkorrel nodig. Het vergt dus wat meer oefening en een wat grotere investering. Wil je hier graag mee aan de gang, maar heb je dit nog nooit gedaan? Dan raden wij je deze dubbelzijdige slijpsteen van NOI Amsterdam aan. Deze bevat ook een gratis e-book waarin het gebruik exact wordt uitgelegd.